Geschiedenis

P1010036Als 15 jarige jongen in 1982 zelfstandig gaan spelen met de duiven. Ik werd lid van de vereniging de Telegraaf. Hier korfde ik mij eerste duifjes in met wisselend succes. Ik wilde in de beginjaren veel dingen te gelijk bijvoorbeeld voetbal,uitgaan en duiven, dit resulteerde in gewoon af en toe een prijsje halen. Toen ik in 1985 in militaire dienst ging (ik was toen 17 jaar) moest ik nood gedwongen de duivensport tijdelijk beëindigen. Naar mijn diensttijd kon ik vrij snel een huisje huren waar ik weer gelijk een duivenkooi bouwde, ook hier ging het een beetje op en af met de resultaten.

P2170062Ik besloot  dat als ik zou willen slagen met de duiven dat ik er toch meer en serieus mee om moest gaan. Dus probeerde ik met veel zeer goede spelers regelmatig een buurtje(praatje) te maken om toch een beetje een inzicht te, krijgen hoe het hun toch altijd lukte om resultaten weg te zetten waar je van droomde. Zo ook met de melkers  C.Nagtzaam, C.Heeren (wijlen de snelle) en Johan v Peer, van al deze melkers kreeg ik als aankomend lid uit de beste duiven die ze hadden zitten jonge duiven. Van Johan van Peer zelfs 1e prijswinnaars en Asduiven die het nog vererfde ook.(dit bleek achteraf). Met deze duiven die ik kruiste werd er een soort gevormd waar ik gelijk  mooi weer maakte. Ik bleef graag bij de betere melkers komen om hier en daar iets op te pikken waar ik mee voorruit kon. Ik speelde bij de duivenvereniging de volharding het hele programma, hier werd ik op diverse categorieën 1e kampioen ook behaalde ik hier verschillende Generaal kampioenschappen. We speelde toen ook al in de CC,dit samenspel bestaat hedendaags uit de plaatsen / dorpen Roosendaal, Nispen Zegge, Fijnaart, Oud-Gastel.Vanaf 2022 is de RCC uitgebreidt met diverse clubs zodat het tegenwoordig RCC West heet. Ook in de RCC werden kampioenschappen behaald en t/m 2023 , 86 maal een 1e prijs RCC behaald.

familieDeze resultaten kwamen tot stand omdat heel het gezin hieraan meewerkte (ik was inmiddels met Debby in 1995 getrouwd en kregen een zoon Youri in 1996 die ook beide gek zijn op de duiven). Ik werk namelijk al jaren in ploegen en daardoor kwam er toch ook wel veel duivengemelk op de schouders van Debby en Youri die hier graag aan meewerkte.Youri heeft tegenwoordig weinig meer met de duiven. Er is meer vind ik ook.

 

 

hokWe wonen thans in Roosendaal , Marconistraat 21 een huurhuis met een zeer diepe tuin 25 meter. Hierop zetten ik samen met de buurman Jac van de Gebr Rovers een  L-vormige kooi met rennen van ongeveer 17 meter lengte. We woonde voorheen in de Celciuisstraat te Roosendaal waaruit we in 2002 moesten verhuizen (deze huizen werden gesloopt) naar de Marconistraat 21. Ik wilde eerst het seizoen afmaken in 2002 voordat ik ging verhuizen,direct naar de laatste vlucht (dezelfde dag) begonnen we aan de kooien. Het ging voorspoedig dus eind september (de duiven zaten 4 dagen op het hok) liet ik toen de duiven 68 stuks los. Het duurde maar 3 Dagen en ze bleven allemaal,toen vermoeide ik het al wel, het zit goed op het nieuwe hok wat ook gelijk resulteerde in het Generaal kampioenschap RCC Roosendaal  in 2003.

Dr Marrien 007Ook regelmatig onderzoek door Dr. Marriën is  een onderdeel van mijn systeem. Ik ga volledig af op zijn advies, dat betekend hebben ze niks kun je ook niks bij hem meenemen (medicijnen). Dit is in het seizoen 1x per 6 weken naar Dr.Marriën. Hij is echt geen voorstander van medicijnen. Door mijn contacten met Nico-Jan Koenders kwam ik erachter dat het echt kan zonder medicijnen. Terug naar de basis, goede en gezonde duiven is de toekomst van de sport.Maar is er iets aan de hand schroom niet en behandel ze. Advies ga minimaal 3 keer per jaar naar een dierenarts o.a 4 weken voor de kweek, 4 weken voor het oude vliegseizoen en dan ook 4 weken voor de jonge duiven. Denk dat je dan al heel veel kunt uitsluiten cq optijd nog behandelen !!!!

 

 

Dit resulteerde voor mij in de afgelopen 5 seizoenen (2008-2015) 12x  Teletekst NPO  waaronder 8 x een  1e NPO Teletekst .Ook kon ik gebruik maken van de know how van Nico-Jan Koenders wat betreft voeding enz.Vanaf 2015 ook door Co Verbree regelmatig handige en bruikbare adviezen.

HuldigingDe duiven en ook vooral jonge duiven zorgde de volgende jaren voor zeer fraaie resultaten en kampioenschappen (in 2006  1e Hokkampioen Vitesse jong Brabant 2000) ook werden er op mooie vluchten overwinningen behaald. Was tot 2008  8 maal achter elkaar Generaalkampioen  van het Sterk samenspel RCC. T/m 2012 11x Generaal RCC. In 2013 2e Generaal.

Ik beschik over de volgende rassen (soorten): C.Nagtzaam, Johan v Peer, F.Gabriels, P.Wezenbeek, P v Nijnatten, C.Maas (de landelijke topper uit Roosendaal) en ook van mij duivenmaat M.Ardon heb ik een paar knappe zitten. Ik heb vorig jaar ook wat “bekend soort” bij gehaald : Koopmanssoort via J.D Poortvliet, ook heb ik via M.Sangers geprobeerd om iets toe te voegen aan mijn soort. Afgelopen jaar 2009 bij Nico-Jan Koenders Westervoort 3 late gehaald,ook bij Gebr Leideman Hardenberg 1 late.Van L.Kools Achtmaal 5 koppels eieren, hierbij zaten gelijk grote talenten o.a 3e,4e Asduif Jong RCC Roosendaal.Ook zitten er super duiven van J.Rockx Zegge er tegenwoordig tussen ,we ruilen er af en toe een paar. Met Comb Oomen doe ik het de laatste jaren ook op die manier. Tot ieders tevredenheid.Ook de Gebr Scheele duiven worden ingekruist.

Reacties zijn gesloten.